Amazon FBA veya Amazon FBM üzerinden yurt dışına ürün satanların kişi ve firmaların sayısı her geçen gün artmasına rağmen, uygulamada karşılaşılan sorunların çözümü ile ilgili maalesef yeterince vergisel düzenleme mevcut değil.
Zannedilenin aksine yurt dışına Amazon üzerinden ürün satanlar sadece ufak çapta girişimciler olmayıp, önemli Türk markaları da Amazon üzerinden kendi markaları ile satışa çoktan başladı.
1- Ürünü Türkiye den ihraç kayıtlı veya Katma Değer Vergisi ödenerek olarak satın alınıyor.
2- Almanya, İngiltere, Amerika veya başka ülkelerde bulunan Amazon dağıtım merkezlerine ihracatını gerçekleştiriliyor.
3- İhracat sırasında; Alıcı adresi Amazon dağıtım merkezi olacak ama alıcı ismi kısmına kendi şirketinizin ismi belirtiliyor.
4- Ürünler dağıtım merkezindeki depolarda stok olarak bekliyor.
5-Müşterilerden satınalma siparişleri geldiğinde Amazon tarafından müşterinin istediği adetlerde hazırlanarak adreslerine kargo teslimatı yapılıyor.
Gördüğüm uygulama ufak tutarlarda ihracatlarda numune v.b. gibi yöntemler denense de hem sürdürülebilir olmadığı hem de için katma değer vergisi iadesi mümkün olmadığı için çok tercih edilmiyor.
Soru: Yaptığınız ticaretinizde ürünlerinizi toplu olarak Amazon firmasının deposuna yolladığınızı, ürünler satıldıkça amazon firmasının müşteriye yollayacağı, ürünler henüz satılmadığı için gümrük çıkışında ne etgb gibi belge sağlayabildiğinizi, ne de fatura düzenleyebildiğinizi, ürünleriniz satıldıkça Amazon firmasından tarafınıza ödeme yapılacağı belirtilerek bu durumda faturayı nasıl düzenlemeniz gerektiği ayrıca ürünü acenteler aracılığı ile hava kargo ile gönderdiğinizi ve proforma düzenlediğinizi, başka belge düzenlemediğinizi belirterek, yaptığınız bu işlemin katma değer vergisine tabi olup olmadığı sormaktasınız.
Cevap: Posta (kargo) yoluyla yurt dışına gönderilen ürünlerinizin kargo şirketi adına düzenlenen gümrük beyannamesi eki eşya listesinde, malı yurt dışına gönderen firmanızın yer alması ve liste muhteviyatının gümrükçe onaylanması halinde ihracat istisnası kapsamında işlem yapılması mümkün bulunmaktadır.
Soru:Sattığınız bir ürün üzerinden Amazon firması direkt olarak komisyon ve ücretlerini kestikten sonra kalan kısmı size iade ettiğini belirterek, (mesela 100 usd olan bir üründen 15 usd kestikten sonra kalan 85 usd’yi iade etmektedir.) faturayı hangi tutar üzerinden düzenlemeniz gerektiği hususlarında Başkanlığımız görüşü istenildiği anlaşılmaktadır.
Cevap:Web sitesi sahibi şirketin web sitesi üzerinden vermiş olduğu aracılık hizmeti karşılığında aldığı komisyon için yedi gün içinde işletmeniz adına fatura düzenlenmesi gerekmektedir.
Yukarıdaki şekilde Amazon tarafından bir fatura gelmeyeceği için depolama ve reklam giderlerinden sonra kalan ve hesabınıza gönderilen tutar kadar fatura düzenlenmektedir. Ürünler mikro ihracat kapsamında gönderilir ise katma değer vergisi de faturada gösterilmemektedir.
Uygulamada ürünler maliyet bedeli üzerinden ilk aşamada gönderilmekte, sonrasında Amazon üzerinden satış gerçekleştikten sonra gelen tutar için ikinci bir fatura düzenlenmektedir. Ancak bu uygulama katma değer vergisi iadesi açısından fayda sağlamamaktadır.
Diğer türlü ise de daha satılacağı belli olmayan, belki sizin için tamamen zarar olacak bir işlemin vergisini daha satış olmadan ödenmesinin söz konusu olmaktadır. Konsinye ihracat uygulaması da Amazon FBA kadar kendi kuralları olan bir mecra için maalesef yeterli olamamaktadır.
Sonuç olarak, yukarıda belirttiğim üzere vergisel belirsizliklerin bu alana yatırım yapacak ve ülkemize döviz kazandıracak kişiler için caydırıcı hale gelmesinden önce bu alanda karşılaşılan sorunlara tek tek cevap verecek bir sirküler umarım yayımlanır.