Amazon FBA ile SATIŞ - KDV - VERGİ - ÖZELGE

Amazon FBA ile ilgili Neden Bu 3 Konuyu Bilmeniz Gerekli ?

Amazon FBA’de genellikle yapılan işlem herkesin bildiği üzere Çin’den ürünleri alıp, direkt Amazonun Deposuna göndermek. Bu yazıda yurt dışından yurt dışına yapılan işlemler ile ilgili bilgi vermek istiyorum.

Bu işlem kısmen Dropshipping olarak da ifade edilebilir ama bilindiği üzere Amazon FBA’ de ürününüz henüz satılmamış olduğu için müşteriye değil Amazon’un deposuna ürünü gönderiyorsunuz.

Photo by Simon Bak on Unsplash

Sonuç olarak siz Türkiye’den bu işlemi yaparken belki hiç fiziksel olarak elinize alıp, dokunmadığınız bir ürünü Çin’den Alıp Amerika’ya satmış oluyorsunuz.

Çin’deki Tedarikçiye ödemenizi yapıp faturanızı alıyorsunuz, ama daha satış olmadığı için kime fatura keseceğiniz belli değil.

Aklınızdaki sorular her gün artıyor.

  • Faturayı kime keseceğim ?
  • Faturayı ne zaman keseceğim ?
  • Çin’den gelen faturaları mali müşavirlik firmasına göndereyim mi ?
  • Faturayı Amazon’a keseceksem KDV olacak mı ? KDV’ siz kesersem gümrük beyannamesi yok ?

Cevap-1: Faturayı size gelen tutar kadar Amazon’a keseceksiniz.

Cevap-2: Fatura üzerinde kesinlikle katma değer vergisi olmayacak. İşlemin kendisi katma değer vergisinin konusuna girmiyor. İşlem tamamen yurt dışında gerçekleşiyor. Transit Ticaret nasıl katma değer vergisinin konusunu girmiyor ise bu işlemde aynı şekilde .

Cevap-3:Çin’den Gelen Faturaları Mali Müşavirlik Firmanıza göndermeniz gerekli. Çünkü o fatura satılan malın maliyetini oluşturuyor. Yani vermezseniz gereksiz fazla vergi ödersiniz. Ancak verdiniz diye o faturanın tamamı verginizi düşürecek diye lütfen düşünmeyin. Satılan malın maliyetini hesaplayarak beyan ediyoruz.

Örnek olarak; Siz imalatçıda çalı süpürge yaptırdınız, nalbura teslim ettiniz. Nalburda sattıkça size içinden işgaliye keserek paranızı ödüyor.

  • 10 Süpürgenin size maliyeti 100 TL
  • Nalburda tanesini 15 TL’ye satıyorsunuz. Nalbura da satış başına 1 TL veriyorsunuz. ( Konsinye gibi biraz )
  • 3 Tane satıldı. Size 42 TL geldi.
  • 3 Tane Süpürgenin Maliyeti 30 TL
  • Kar 12 TL

Eğer İmalatçıdan aldığınız faturayı Mali Müşavirlik firmanıza vermez iseniz 42 TL üzerinden vergi ödersiniz 12 TL değil. O da biraz mantıksız olur :)

Aslında Nalburun da size 3 TL fatura kesmesi lazım, sizin de 45 TL fatura kesmeniz gerekli de, şimdilik o kadar detay bence önemli değil.

Amazondan gelen kesintileri gider olarak dikkate almamak kaydı ile hesabınıza gelen paralar ile kestiğiniz faturalar tutarlı olsun yeterli diye düşünüyorum.

Son olarak, Salgın nedeni ile Turizm sıfır çekmişken, yurt dışından Türkiye’ye nakit girişi sağlayan arkadaşlara teşekkür ediyorum.

Çin’den ürünleri aldınız Amazon’un depolarına Amerika’ya gönderdiniz. Satıldıkça depodan ürününüz sevk ediliyor. Peki Siz Ne Zaman ve Ne Kadar Vergi Ödeyeceğinizi nasıl hesaplayacaksınız ? Çin’den fatura almanıza gerek var mı ? Amerika’da kime fatura keseceksiniz ?

Özelgede sorulan soru;

  • Şirketinizin Çin’den satın aldığı ürünlerin Türkiye’ye hiç getirilmeden transit olarak Amerika’ya sevk edildiği ve … internet sitesi üzerinden satışının yapıldığı,
Photo by Christian Wiediger on Unsplash

Cevap;

  • Çin’den alınarak Amerika’daki … şirketi tarafından … isimli e-ticaret sitesi üzerinden satılmak üzere bu ülkeye gönderildiği, adı geçen şirket tarafından depoda ücret karşılığı stoklandığı ve müteakiben satıldığı belirtilen malların satış işlemlerine ilişkin olarak;

Açıklama

  • Çin’den gelen evraklar maliyet /gider olarak kabul edilir ama inceleme olursa tercümesi istenecektir.

Sonuç

Doğrusu yukarıdaki gibi olsa da genelde hesaba gelen para kadar fatura düzenleniyor. Ama yukarıdaki şekilde de yapılabilir. Çünkü Amazonun verdiği hizmetlerden Türkiye’de yararlanmadığı için stopaj ve kdv 2 yükümlülüğü doğmamaktadır...

Muhasebe Ücreti Öde
E-Mükellef Girişi